Články

Ještě před pár desítkami let úplně každý cvičitel využíval při výcviku jemu svěřených mladých koní výhodu zvanou zkušený kůň. Byla to generacemi prověřená, dobře fungující metoda. Ať již šlo o práci mladých koní v terénu, skokový výcvik či o přípravu na práci ve spřežení. Dnes jsou ale zkušení koně a jezdci nedostatkovým zbožím a z nás, cvičitelů,...

Pastviny - a samozřejmě i výběhy či jiné prostory, v nichž chceme udržet koně - si v současné době nedokážeme představit bez elektrického ohradníku. Požádali jsme proto pana Ing. Vlastimila Kamíra, zástupce firmy nesoucí jeho jméno, aby nám shrnul problematiku sestavení elektrického ohradníku a poradil ve výběru vhodných komponent.

Chov koní ve venkovním režimu 24/7 často majitele a ustajovatele postupně převede do docela jiného módu uvažování než při klasickém chovu ve stájích, kdy koně venkovní prostory pouze na část dne navštěvují. Někdy je to plus, jindy ale mínus... Jestlipak venkochovatelé, kteří drží přes zimu koně mimo pastviny na upravených výbězích bez bláta a...

Výběr udidla rozhodně není radno podcenit. Pamatujte, že jde o věc, která má přímý vliv na ovladatelnost vašeho koně při jízdě a také na to, jak se během ní bude cítit. Udidlo, které koni padne a vyhovuje, může mít na jeho trénink i vaše pohodlí pozitivní vliv, naopak nevhodné udidlo udělá z jízdy nepříjemnou zkušenost pro koně i pro jezdce....

Než si přivedete domů svého nového parťáka na vyjížďky nebo sportovní tréninky, měli byste vědět, jak se o něj dobře postarat a zajistit, aby mu u vás nic nechybělo. Vaším cílem by měl být spokojený, zdravý, nasycený a napojený kůň.

Ekonomická krize je v plném proudu, peněženka se vyprazdňuje rychleji, než jindy, a člověk kromě sebe a případně svých dětí musí živit i vlastní koně… Znáte to? Protože je naprosto jasné, že nejspolehlivější způsob šetření, čili prodej koní, neprojde, nabízíme vám pár rad a tipů, jak na koních ušetřit a přesto je neošidit.

Ne, není běžné, abychom potkávali třicetileté a starší koně. Na druhou stranu jich v republice není málo – až jsem se divila! A víte, co je společným rysem naprosto všech majitelů těchto koňských babiček (ty jsou v převaze) a dědečků? Jestli hádáte, že obrovská láska, hádáte správně.

Sójový šrot může být pro koně velmi dobrý zdroj bílkovin, nemůže ale tvořit plnou krmnou dávku koncertovaného krmiva. Odbornice na výživu dnes nabídne tipy, jak sestavit krmnou dávku, pokud chcete zkrmovat sójový šrot.

Slunce pálí a rtuť na teploměru se šplhá nebezpečně vysoko. Člověk by nejraději ležel u vody, ale musí jít trénovat, protože o víkendu ho čekají důležité závody. Je mu horko, ale chlácholí ho vidina vychlazeného piva, až se z tréninku vrátí. Jenže co kůň? Je mu taky horko? Nebo to koně berou jinak?

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky